Gereedschap om te ontstoppen

Een ontstopper en een ontstoppingsveer zijn twee stukken gereedschap die elk huishouden wel ergens heeft liggen. Heeft u een verstopping maar durft u het eigenlijk niet aan om het zelf te doen? Laat u dan begeleiden door deze uitleg.

De gootsteenontstopper, ofwel een plopper, is een rubberen zuignap aan een steel. Zit de gootsteen verstopt, plaats dan de zuignap op het putje en beweeg deze met korte, krachtige bewegingen snel op een neer. Op deze manier trekt de zuignap zich even vacuüm en trekt de verstopping kort los. De bedoeling is dat het water de verstopping meevoert wanneer hij even los komt. Kijk na een halve minuut ploppen even of het water al goed wegloopt. Loopt het nog niet goed weg? Probeer het dan nog eens een halve minuut. Herhaal dit een aantal keer en spoel ondertussen steeds met heet water op de verstopping.

Loopt het water nog steeds niet lekker weg? Dan is het tijd voor meer rigoureuze maatregelen: de ontstoppingsveer.

Dit zwaarder geschut bestaat uit een veer met een soort van grijper aan het uiteinde. Let wel op dat je de juiste ontstoppingsveer koopt. Er zijn verschillende lengtes en maten verkrijgbaar maar niet alles past in elke gootsteen. Een sifon kan bijvoorbeeld in de weg zitten bij een te dikke veer. Over het algemeen is een dunne ontstoppingsveer voor de verstoppingen in de gootstenen een prima uitgangspositie. Afhankelijk van welke ontstoppingsveer je in huis hebt, moet het uiteinde voorzichtig in de gootsteen geduwd of gedraaid worden. Duw zo ver mogelijk, het liefst tot je echt niet meer verder kan. Haal de veer er vervolgens weer uit. Kijk wel uit, want als je te veel kracht zet heb je de prop misschien wel over je kleding en gezicht! Het is daarom ook aan te raden om, nog voordat je begint aan dit klusje, handschoenen en een veiligheidsbril op te doen.

21 februari 2018
« Terug naar pagina overzicht